Раціональне харчування тих, хто навчається - одна з умов створення здоров'язберігаючого середовища в загальноосвітніх установах, зниження негативних ефектів і наслідків функціонування системи освіти.
Недостатня кількість поживних речовин у дитячому віці негативно позначається на показниках фізичного розвитку, захворюваності, успішності, сприяє прояву обмінних порушень і хронічної патології. Найважливішою умовою для підтримки здоров'я, високої працездатності і витривалості людини є повноцінне і правильне харчування. Питання організації шкільного харчування останнім часом викликають підвищену зацікавленість.
Основу передбачуваних підходів складає впровадження нових схем харчування школярів і використання сучасного високоякісного устаткування, що дозволяє при мінімальних витратах забезпечити харчування школярів на рівні вимог сьогоднішнього дня.
Тому адміністрація НВК «Лозівська ЗОШ І-ІІІ ст. - ДНЗ» сьогодні приділяє велику увагу питанням життя і здоров'я дітей і підлітків. Особливо гостро зараз стоїть питання про організацію раціонального шкільного харчування. Воно має бути збалансованим, протягом дня дитина має отримувати необхідний для цього мінімум харчових і мінеральних речовин. Якщо врахувати, що велику частину часу діти проводять в школі, то і повноцінно харчуватися вони повинні тут.
ШКІЛЬНА ЇДАЛЬНЯ
Шкільна їдальня працює щодня з 08.00 до 15.00 год.
Персонал забезпечує гаряче безкоштовне харчування здобувачів освіти, які навчаються у початковій школі, та безкоштовне пільгове харчування, відповідно до ст. 19 Закону України „Про державну допомогу сім’ям з дітьми”.
Облік обідів, якість приготування, організація споживання їжі ретельно контролюється адміністрацією школи та медичною сестрою.
Організація шкільного харчування
Практика організації харчування в нашій школі переконала нас в перевазі їдалень, що працюють безпосередньо на сировині. Їх повна автономність в приготуванні їжі дає велику можливість забезпечення на місці страв найрізноманітнішого меню.
Приготування їжі в таких умовах вимагає наявності кваліфікованого штату персоналу в таких їдальнях, вони мають бути оснащені повним устаткуванням для обробки сировини, приготування їжі, її роздачі, збору і миття посуду.
У нашій їдальні виконуються всі санітарно-епідеміологічні вимоги до організації харчування дітей, що навчаються в школі.
Усі приміщення укомплектовані необхідним устаткуванням. Минулого року в шкільній їдальні був проведений капітальний ремонт.
За час роботи в школі не було жодного випадку захворювання кишковою інфекцією з вини їдальні. Перед входом в приміщення їдальні для миття рук організовано спеціальне місце, обладнане рукомийниками.
У меню школярів систематично включають страви з м'яса, риби, молока.
Класними керівниками проводиться позакласна виховна робота з учнями по вихованню культури харчування і відповідальності за своє здоров'я.
Паспорт харчоблоку
Меню школи
Меню дошкільного підрозділу
Коментарi